Så tag dog en madpakke med!

For nylig blev det offentliggjort, at Northside Festival bliver plantebaseret i 2022 (hvilket faktisk er løgn, for der kommer også til at være mejeriprodukter og æg), og det har haft en meget blandet modtagelse.

Selv har jeg aldrig været på Northside, og jeg kommer heller ikke til det i 2022, men jeg synes det er fedt, at det til denne festival bliver normalen at spise plantebaseret. I lang tid har der været en tilgang til vegetarisme og veganisme som det “specielle”, og som kind of-veganer har jeg tit følt, at jeg måtte tilpasse mig, når jeg spiste med andre – ikke omvendt. Senest oplevede jeg det på Christiansborg, hvor jeg var i praktik, for deres udvalg af veganske retter i kantinen var YDERST sparsommeligt.

Som udgangspunkt har jeg ikke noget imod at tilpasse mig, for det er jo mig, der har valgt at spise plantebaseret. Men samtidig er det begyndt at føles så normalt for mig ikke at spise kød, og det ved jeg, at det også er for mange andre. Derfor føles det for mig en smule mærkeligt, at det er vegetarer og veganere, der skal tilpasse sig en kødspiserkultur, som jo er en del af grunden til, at vores klima har det så dårligt.

Der er mange vrede kødelskere, der har angrebet Northside Festivals valg om at blive plantebaseret, for kritikerne “vil ikke tvinges til at spise vegansk mad”. Der er flere ting ved de her kommentarer, som jeg synes er problematiske.

1: Northside Festival varer tre dage. TRE! DAGE! Hvis man ikke kan undvære kød i tre dage, så er jeg bekymret for samtlige Facebook-krigere, der har fået deres pis i kog af Northsides initiativ.

2: Der er ikke nogen, der tvinger nogen til at spise plantebaseret. Det er bare det, der er at købe til denne festival. Så må du tage en madpakke med eller købe mad et andet sted. Du kan bare ikke købe kød på Northside. Det kaldes at have en forretning. Man vælger at sælge nogle ting, og andre ting vælger man ikke at sælge. Som kunde har du helt frit valg til at vælge, om du vil købe deres varer eller ikke.

Jeg er vild med Northsides initiativ, og det bekymrer mig på klimaets vegne, at et så uskyldigt tiltag kan forårsage så meget debat. Men heldigvis er det mest på Facebook, den foregår, og vi ved jo alle, at man ikke kan nå igennem til FB-krigere.