Hælder Sofie Linde benzin på sexchikane-bålet?

Måske har du hørt eller læst om årets Zulu Comedy Galla, hvor Sofie Linde var vært og valgte at stå frem og fortælle om sin oplevelse med sexchikane. Ellers får du her et kort resume: Sofie var 18 år og lige startet på DR, da hun til en julefrokost blev udsat for sexchikane af en DR-chef. Hvis hun ikke gjorde, som han sagde, ville han ødelægge hendes karriere. Spoiler alert: Hun sagde nej. Og hendes karriere kan ikke siges at være ødelagt.


En solstrålehistorie om sexchikane

Jeg synes, det er fedt, at Sofie Linde vil tale åbent om dette problem. Og min umiddelbare reaktion på klippet var egentlig også begejstring over, at så vigtigt et emne bliver taget op. Men da jeg senere læser Nikita Klæstrups Instagram-opslag om Sofie Lindes fortælling, går det op for mig, at jeg er gået lige i fælden. Hvilken fælde spørger du? Er der ikke nok woke-kultur i forvejen? Kan vi ikke bare være enige om, at Sofie Linde er en helt og så komme videre i teksten? Nej.

Sofie Linde formidler sin oplevelse med sexchikane som en solstrålehistorie, hvor der venter en krukke med guld for enden af regnbuen. Dog kun, hvis man som hende tør sige nej til en truende, magtfuld chef (i dette tilfælde en ‘stor TV-kanon’). Det er skønt, at Sofie Linde sagde fra. Men hvad med alle dem, der har været ude for det samme og ikke turde sige nej? Og hvad med ham, der udsatte Linde for sexchikane? Går han stadig frit rundt i DR-bygningerne og truer unge, nyansatte med at ødelægge deres karrierer?

En ubevidst accept af det uacceptable

Jeg har intet problem med, at Linde ikke nævner mandens navn for åben skærm. Men ville det ikke være et bedre signal at sende til unge mennesker, hvis beretningen drejede sig om den uacceptable handling, hun blev udsat for, i stedet for hendes egen reaktion på den? Som ungt (eller gammelt) menneske, der ser dette, kan man ufrivilligt og ubevidst komme til at godkende præmissen om, at sexchikane finder sted og i stedet tro, at det er ens egen reaktion på situationen, der er det afgørende. Men sådan bør det ikke være. For Sofie Lindes historie vidner om utilstedelig opførsel og skæve magtstrukturer. Og det er netop magtmisbruget i al dets tyranni, vi skal snakke om, hvis vi skal komme sådanne (for nogen) traumatiserende oplevelser til livs. For vi er kun mennesker, og selvom det er fantastisk, hvordan Lindes historie er endt, er det ikke alle, der vil reagere som hun i en sådan situation. Selvom det er vigtigt at kunne sige fra, er det mindst lige så vigtigt, at vi ikke bilder folk ind, at det er deres egen skyld, hvis de ikke gør. For sexchikane – chikane i det hele taget – bør ikke finde sted. Hverken på en arbejdsplads eller noget andet sted. Og det er dén vinkel, jeg efterspørger i Sofie Lindes historie, som for mig har affødt flere spørgsmål end svar. Spørgsmål, om hvorvidt DR er en sund arbejdsplads? Om handlinger som disse går uset hen? Om vi i vores samfund har godkendt magtmisbrug og sexchikane som en præmis, man som ‘offer’ selv skal lære at navigere udenom?

Fiktionsserien ‘The Morning Show’ statuerer et perfekt eksempel på, hvordan en arbejdsplads beskytter sine højt værdsatte medarbejdere til trods for deres grænseoverskridende, uacceptable handlinger. Jeg aner intet om, hvordan arbejdsforholdene er på DR, TV2 etc., men er det forkert at rejse spørgsmålet om det? Det tror jeg ikke. Og dét må man give Sofie Linde: Hun har sat gang i debatten.

Benzin på bålet?

Ja, jeg faldt i fælden. Jeg syntes, det var så fedt, at Sofie Linde stod frem for åben skærm om så vigtigt et emne. Og det er fedt. Men er det et vigtigt opråb eller i virkeligheden benzin på bålet i debatten om victim blaming? Uanset hvad, vil jeg anbefale alle at læse Nikita Klæstrups Instagram-opslag om emnet. Det fik mig til at indse nogle ting.


Kristine