OM BÆREDYGTIG KAPITALISME

Klima, klima, klima. Det er alle vegne, og alligevel kommer vi ingen steder. Ny klimarapport fortæller os, at vi skal omlægge og effektivisere vores landbrug for at bremse globale temperaturstigninger, og samtidig fældes der regnskov til dyrkning af endnu flere afgrøder. Følger du med i Anne og Anders i Mellemøsten, har du oplevet Anders Agger besøge en olieboreplatform i Oman, hvis økonomi og lands ve og vel afhænger af den forurenende ressource. Vi bliver fortalt, vi skal forbruge mindre og spise mere bæredygtigt, men der produceres stadig lige så meget kød og importeres stadig lige så meget billigt tøj produceret af børnearbejdere i Indien.

Nye virksomheder popper op. Bæredygtigevirksomheder. ‘Køb dette produkt, og vi planter ti træer!’ eller ‘Vores tøj er lavet af 20% genbrugsmateriale’. Plastikposer bliver dyrere eller ikke tilgængelige, men emballagen om vores varer skriger stadig langt væk af en overproduktion og et overforbrug af råolie. Vi modsiger os selv. Politikere vil sætte en afgift på flybilletter og klimaafgift på de varer, hvis produktion udleder ekstra CO2. Men sandheden er, at det ikke vil ændre noget. Formålet med en klimaafgift på eksempelvis tøj er altså, at der købes mindre og dermed produceres mindre tøj. Det vil sige, at virksomhederne tjener mindre, og de vil mangle profit for fortsat at kunne lønne alle deres medarbejdere. Dem, der alligevel køber tøj med klimaafgift, skal finansiere en grøn udvikling. Men helt ærligt. Vi er faret vild i, hvad en grøn udvikling egentlig er. Fortæl mig ikke, at vi har glemt Brundtlandrapporten fra ’87, der fortæller os om en social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

Frem for at køre det i sænk, må vi effektivisere det samfund, vi nu engang lever i. Eksempelvis landbruget, som den nyudgivne klimarapport fortæller os. Bæredygtige virksomheder er stadig virksomheder, der vil have profit. Jovist, på falderebet er det bedre at vælge dem end at vælge dem, der ikke er bæredygtige. Men det er ikke mit indkøb af jeans lavet af 20% genbrugt denim, der i sidste ende redder klimaet. Det er holdbare løsninger og radikale ændringer, der gør det.

Eksempel på bæredygtige tøjkollektionerog virksomheder:

 

Der er selvfølgelig intet i vejen med bæredygtige virksomheder. Men selvom det er vigtigt, at de findes, vil den mest bæredygtige løsning altid være at forbruge så lidt som muligt.

Jeg snakkede med min far om dette i går. Egentlig er vi afhængige af vores ingeniører. Vi har ikke tid til først at uddanne dem, der skal redde os. Vi er afhængige af, at teknologien, som til dels har været med til at skabe dette rod, nu bliver vores ven. Jeg vil ikke modsætte mig de små tiltag. For eksempel er jeg selv stor fan af genanvendelige sugerør og det, at der på flere festivaler ikke længere sælges engangskrus. Jeg er fan af, at genbrug er blevet en trend – især blandt unge. Jeg er fan af, at vi er blevet mere oplyste. Mange har fået en vækkelse. Men min pointe er, at det er vigtigt ikke også at gøre klimakampen til en trend. Det er vigtigt ikke at romantisere bestemte politiske partier, fordi de har lavet påståede bæredygtige klimaplaner.

For at være ærlig, tror jeg ikke, at nogen af vores kære politikere er interesserede i at se jordens ressourcer blive brugt op. Jeg tror ikke, nogen er interesserede i at se en selvforskyldt masseudryddelse ske for øjnene af os. Det er på tide, klimakrisen tages op i højere lag end politiske agendaer og trends hos modebrands. Det er på tide, at der kommer løsninger på bordet, som vi er parate til at lytte til og handle på om nødvendigt. Om det så vil koste os vores vaner om middagsbordet eller noget meget, meget større end det. Hvis vi havde lyttet til klimarapporterne fra starten og handlet på de ting, de ville have os til at handle på, ville vi allerede være kommet en hel del længere, end vi er nu.

Det er lige før, klima burde få en side for sig selv herinde… Men det er vigtigt, så I slipper nok ikke for det foreløbig!

– Kristine

psst, hvis du er interesseret, kan du her læse nogle af de vigtigste pointer fra FN’s nyeste klimarapport.