LIDT TANKER OM DET KOMMENDE VALG (OG KLIMAET, NATURLIGVIS)

Siden Lars Løkke udskrev valg, har jeg tænkt, at det ville være fedt at skrive et blogindlæg vedrørende netop det. Men jeg er kommet frem til, at min blog ikke skal være hverken politisk eller partisk. Det udelukker mig dog ikke fra at skrive om politik.

Jeg er ked af, at denne valgkamp i høj grad er kommet til at handle om at være det mest grønne parti eller på anden vis at være dem, der er mest foran. Der er ingen tvivl om, at jeg synes, vi skal handle (nu) på hele klimasituationen. Jeg er selv for et par måneder siden blevet vegetar netop for klimaets skyld. Det burde jeg måske skrive et andet blogindlæg om?

Men der er to ting, der irriterer mig. For det første er klima nu blevet noget, man kan have en politisk holdning til. Det undrer mig. Hvordan kan man have en holdning til klima? Kan man så også have en holdning til Solen? Jeg forstår, at det, folk har en holdning til, jo ikke er klimaet i sig selv, men hvordan vi løser – og om vi skal løse – de konsekvenser, forandringerne vil få for os mennesker. Men det undrer mig blot, at klima er blevet noget, man kan føre valgkamp på.

Den anden ting er, at det er blevet til en konkurrence om at være det mest ambitiøse parti på klimafronten. Eller, denne anden ting har jeg det nok lidt ambivalent med. Da ikke alle partier har de samme løsningsforslag i forhold til klimaet, er det klart, at nogen vil ‘reklamere’ mere med deres klimapolitik end andre – simpelthen for at få en mulighed for at blive valgt ind i Folketinget og dermed få en indflydelse på, hvordan vi tackler situationen. Men på den anden side synes jeg, at klima burde være noget, alle partier samarbejdede om. Noget, hele EU samarbejdede om. Noget, som ikke havde indflydelse på en valgkamp. Men i stedet noget, hvis alvor er så synlig for alle, at der ikke er tvivl om, at vi skal reducere vores CO₂-udslip hurtigst muligt – koste, hvad det vil.

Sådan er virkeligheden desværre ikke. Jeg har ikke en holdning til klimaet. Men jeg tror på forskerne, når de fortæller mig, at der er brug for handling. Og dette fortæller ikke nødvendigvis noget om mit politiske ståsted. Det fortæller noget om, at jeg gerne vil se en fremtid – ikke kun for mig, men også for alle andre unge og alle dem, der endnu ikke er født ind i denne pre-apokalyptiske verden.