SERENDIPITY

Jeg har fået et nyt yndlingsord, og i anledning af det tænkte jeg, at jeg ville berige bloggen med en positiv opsang. Den slags er jeg normalt ikke så positivt stemt overfor (ironisk nok), fordi jeg egentlig ikke er kæmpe fan af ‘se-det-fra-den-lyse-side’-mentaliteten. Den bliver mig indimellem en kende for optimistisk-entusiastisk. Men hver sin smag, og her kommer min form for positivitet:

Serendipity.

Helt enkelt betyder serendipity eller serendipitet et lykketræf. Man opdager eller finder noget uden at søge efter det.

Lad os tage et eksempel: Isaac Newton’s love var opdagelser. Historien om æblet, der faldt fra træet og ramte ham i hovedet. Et boink, der blev til tyngdekraft. En serendipitet. Disse lykketræf sker selvfølgelig ikke kun inden for videnskaben. Serendipiteter er alle slags lykketræf. Forestil dig, at du går en tur uden noget bestemt mål. Du går simpelthen en tur for fornøjelsens skyld. Du ser en 5-krone ligge på jorden, og du samler den op. Helt uden du behøvede at søge efter den, kom den til dig. Serendipiteter kan være store og små. Men de er der.

Det betrygger mig, at der findes sådan et ord. I en tid, hvor alle jagter individuel lykke, er det forsikrende at vide, at der findes serendipiteter. At nogle gange vil jeg opdage eller finde noget, der gør mig godt, uden jeg behøver søge efter det. Det kan være i jagten på noget andet godt, at vejen tager en drejning, jeg ikke selv havde planlagt. En god drejning.

Måske, hvis vi tror på serendipiteter, behøver vi ikke søge så meget. En dag er det måske en 1000 kr., du finder på din gåtur. Eller noget helt andet, meget større og bedre end penge. Måske opdager du, at der i løbet af en dag sker mange små serendipiteter. Èn ting er sikkert; vi kan ikke lede efter dem, så vi må lade dem finde os.

Og det går op for mig, mens jeg skriver dette, at livet i sig selv vel er en slags serendipity.