Alt det, julen også er (for mig)

 

Så blev det trods grincheri juleaftensdag. Og derfor finder jeg det passende at fortælle dig, at selvom jeg har mange forbehold, er der også ting, jeg elsker ved julen. Ting, som jeg ikke vil undvære, selvom jeg ikke uvægerligt er enig i motivet for at bevare dem.

Jeg har lavet en liste over alt det, der gør mig glad juleaften. Du kender måske de der små glædesglimt, der kan opstå i situationer, hvor alt bare går op i en højere enhed. For mig opstår de tit, når jeg er sammen med mine rigtige gode venner. Når jeg kommer til at tænke på, hvor heldig jeg er for at have dem. Så får jeg et glædesglimt, hvor jeg i et kort øjeblik føler, at alle gode følelser kulminerer på én gang. Sandsynligvis ved du, hvad jeg snakker om. Min liste skal indeholde de situationer i løbet af juleaftensdag, der (tilnærmelsesvis) giver mig glædesglimt.

 

1: Morgenen. Når jeg vågner om morgenen d. 24. december, er der altid en lidt afventende stemning. Jeg elsker, når jeg kommer ned ad trappen fra mit værelse, og der er de der små puslerier rundt omkring i huset, som om selv gulvbrædderne ved, at det er jul. “Glædelig jul, dejlig”, siger min far til mig, og stemningen for dagen er sat.

 

2: Min familie har en tradition med at gå i kirke juleaften. Vi er blevet skænket denne dag, og så vil vi gerne give en time til at være lidt eftertænksomme og til at synge salmer. Egentlig er min familie ikke den mest kristne i praksis, men værdimæssigt prioriterer vi kristendommen højt – egentlig også uden at vide det. Derfor går vi i kirke, og det er blevet en fast del af vores juleaften. Dette er helt sikkert med til at gøre min juleaften god. For mig er der bare et eller andet specielt over en kirke, religion eller ej.

 

3: Ventetiden efter kirken kan godt være uudholdelig. Eller det plejede den i hvert fald at være, da jeg var mindre. Nok, fordi jeg ventede på at kunne tage mit nye legetøj i brug. Det, som jeg vidste, lå under træet. Nu er ventetiden nok nærmere en slags ro, inden det hele går løs. Stilhed før stormen. Men jeg ville lyve for mig selv, hvis jeg sagde, at jeg på dette tidspunkt ikke glæder mig til aftnens begivenheder.

 

4. I mit tidligere blogindlæg om jul skriver jeg om, at det er ærgerligt, at nogen familier kun mødes få gange om året, og de få gange skal der være en anledning til det. For eksempel julemiddagen. Det mener jeg stadig, men man kan heller ikke komme udenom, at julemiddagen er med til at samle familien, og at denne julestemning ikke findes på andre tidspunkter end lige præcis juleaften. Sådan er det for mit vedkommende.

 

5. At danse om juletræet. For min familie og i høj grad mig opstår en stemning af forventningsglæde blandet med samhørighed. De voksne får altid lidt våde øjne, måske, fordi endnu en jul er gået, og vi har stadig hinanden alle sammen. Skænderier og uoverenstemmelser til side, nu er det sangen og lysene på træet, det handler om.

 

6. Aftnen, der gerne må vare evigt. I min familie skiftes vi som regel til at åbne en gave op ad gangen. På den måde har vi mere at gøre med hinanden (selvom det tit ender med at vi keder os, og derfor pakker vi bare op og op og op til sidst. Men lad os fortsætte det idylliske, pletfri billede).

 

7. Det, jeg elsker allermest ved jul, er, at julen jo ikke er et glansbillede. Og det behøver den ikke at være. Julen er vel netop at bære over med, at den ikke kan være det. Jeg ved, at oplevelsen af jul er meget individuel, og at for dig er det måske nogle andre ting, du elsker ved julen. Måske er det faktisk dét, der er det ultimativt bedste. Julen kan så mange ting, at vi (næsten) alle får skabt et flot, fantastisk, fejlfuldt glansbillede.

 

Det sagt, synes jeg stadig ikke vi må glemme dem, der ikke holder jul. Jeg synes ikke, vi bør ophøje julen til at have nogen værdi rent politisk eller til at betyde mere, end den gør. Jul betyder noget for individet, men for mig at se, intet for fællesskabsfølelsen. Så lad os lade jul være det, det er, uden nogen bagtanker. I det mindste denne ene dag om året.

Glædelig jul.

 

Skud ud til en vis person med denne sang: