En generalisering af generaliseringen

psst, hvis du ikke har været herinde før, kan du her læse lidt om mig, og her læse mit første blogindlæg, hvor jeg fortæller om baggrunden for bloggen etc.

‘Ej, det er jo en generalisering!’. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har hørt det i en diskussion. Hvis man generaliserer, bliver det altid kommenteret. For der findes jo også singulariteter. Altså nogen, for hvem omgivelsernes ‘regelsæt’ ikke gælder. En eller noget, som skiller sig markant ud fra omgivelserne. Selvfølgelig vil der altid være en singularitet i det generelle. Altid. Nu blev det meta, for jeg generaliserede ved at sige, at der altid findes en undtagelse i generaliseringen. Men dét, tror jeg, er vigtigt at huske.

Vi kan ikke undgå at generalisere. Når vi skal snakke integrationsdebat eller ungarbejdere, studerendes vilkår eller ældrepleje. For når jeg taler om dem, os eller dig, taler jeg for andre end mig selv. Jeg taler på baggrund af andre. Og hvor tit gør vi ikke det?

Skærmbillede 2018-10-22 kl. 12.31.29

Jeg er ikke vi, men må jeg godt snakke om os?

Set fra en anden synsvinkel kan jeg godt se, at generaliseringer kan være provokerende – i hvert fald, hvis man selv hører ind under den gruppe, der bliver generaliseret. Men gør det ikke allermest ondt, når generaliseringen rammer plet og får os til at indse, at man selv er en del af majoriteten? For tit har generaliseringer en negativ klang. Det kan man ikke komme uden om, ligesom man heller ikke kan komme uden om generaliseringerne selv. De er uundgåelige.

Jeg synes ikke, der er noget i vejen med at generalisere. For når vi generaliserer, diskuterer vi. Vi snakker sammen. Vi deler holdninger, vi ytrer os. Og det har vi lov til i et land som Danmark. Så lad os generalisere med forbehold, for der er jo altid en undtagelse… Men måske vi skulle prøve at give ordet en mere positiv klang. Generaliseringen hjælper os nemlig til på en simplere måde at forklare vores synspunkter. Så lad det ikke på falderebet komme an på generalisering eller ingen generalisering. Enig?